Akvavit

En dansk tradition

Akvavit fra
Bornholm Distillery

Vores akvavit bærer på en vild historie. Den er destilleret af en oprindelig kommenart, der blev genopdaget i naturen på Bornholm i 2019 som en del af projektet "Bornholmske urter".

En ældgammel tradition

Snaps, brændevin, akvavit ... et kært barn har mange navne. Uanset hvad vi kalder det, har drikken været en del af danskernes liv i mange år. I begyndelsen, tilbage i det 16. århundrede, blev den betragtet som medicin. På det tidspunkt var drikken kendt som "aqua vitae" eller "livets vand".

Destillationsprocessen var ikke så raffineret, som den er i dag. Derfor brugte man forskellige urter til at maskere smagen af fusel. Det kunne for eksempel være dild eller kommen. Disse smagsvarianter er blevet så fast en del af traditionen, at de i dag er skrevet ind i loven. En akvavit skal være smagt til med et destillat af dild- og/eller kommenfrø for officielt at blive kaldt akvavit.

Med tiden har drikken udviklet sig fra at være en medicinsk eliksir til at blive en social og festlig drik - og en solid del af dansk kultur. I dag spiller snaps stadig en vigtig rolle i festlighederne. Det er svært at forestille sig et traditionelt dansk påske- eller julefrokostbord uden en flaske snaps.

Vild kommen

Som en del af projektet "Bornholmske urter" har Thomas Guldbæk fra gaarden - Bornholms Madkulturhus genopdaget en gammel vild kommen-sort på Bornholm.

Sorten har sandsynligvis været dyrket på Bornholm siden midten af 1700-tallet for at forsyne alle destillerierne, men blev erstattet af import i begyndelsen af 1800-tallet. Siden da har sorten overlevet i private haver og er blevet naturaliseret i den bornholmske natur.

Den genopdagede sort er nu blevet opformeret af Krogsholm Frugtplantage, og på Bornholm Distillery har vi taget den til os til brug i vores akvavit.

Den gamle sort bidrager med spændende og anderledes smagsnuancer og adskiller sig fra den almindelige kommen ved at have tydelige noter af mynte og merian. Med sin milde smag er vores akvavit et perfekt match, næste gang du inviterer venner til påske- eller julefrokost.

Du kan købe en flaske af vores AQUAVIT lige her i webshoppen.

Forrige
Forrige

Honningsyp

Næste
Næste

Gin & Stormy